O nás

Vitajte na stránkach nášho rodinného vinárstva,
história vinárstva siaha až do druhého pokolenia. Môj dedo, Laurinec  Gyurian, už v roku 1955 vysadil na vinohrade vo Veľkom Cetíne, vtedy ešte málo známe kultúry vinnej révy, ako Semilon, Rizling Vlašský a stolové hrozná, ako Košuthy, Csaszla a z modrých odrôd  Oporto. Hľadal typy odrôd, ktoré sa hodia na tunajšie podnebie, ale ako história ukázala,  vtedajšie podnebie neprialo  pestovateľom hrozna,  nevedeli dosiahnuť  potrebnú cukornatosť a samozrejme pri nižšej cukornatosti, bola aj zvýšená kyslosť vo vínach, čo neprispelo k lahodnosti  vtedy vyrobených vín.

Po dedovi zdedila naša rodina 1/4 z vinohradu a spolu s ďalšou rodinou sme pestovali hrozno a vyrábali víno s tradičnou oxidačnou metódou, ako to bolo v tých časoch zaužívané. Zmena  nastala až v roku 2010, keď som nakúpil technológiu a začali sme vyrábať víno s reduktívnou metódou , a  používame aj riadené kvasenie, nové technológie a teória  o výrobe vína  nás presvedčili, že ideme dobrou cestou, o čom svedčia aj dosiahnuté výsledky na súťažiach vín.

Moja pivnička
TOP